Sexul opus? Cine se opune?

Întrebare. Într-o dispută dintre un misogin și o feministă, cine are dreptate? Poate că mulți bărbați vor da dreptate misoginului. Dar nu toți. Și multe femei, feministei. Dar nu toate. Și tocmai asta îi va infirma și pe misogini și pe feministe. Pentru că și unii și alții generalizează. Dar tu, dacă îți dorești cu adevărat o relație armonioasă, nu generaliza!

Desigur, e important să știi, să cunoști care sunt diferențele comportamentale dintre femei și bărbați. Și ce-i separă în comunicare.

Această cunoaștere te poate ajuta. Chiar dacă nu-ți aduce, de la sine, accesul liber și neîngrădit către o relație armonioasă cu acela sau aceea pe care îl/o iubești.

Dar e mult mai important pentru tine și relațiile tale dacă ști nu ce ne separă, ci ce ne unește.

Sexul opus? Nu-i neapărat opus.

De aceea, eu îți spun așa: citește câte cărți vrei, scrise de autori celebri, care tratează pe larg diferențele în comunicare dintre femei și bărbați. Îți vor fi de folos.

Ascultă prelegerile despre nevoia de comunicare mai accentuată a femeilor și cea de singurătate individualistă a bărbaților. Vei afla și vei înțelege multe.

Învață cum este cazul să i te adresezi mai mult emoțional unei femei si mai curând rațional unui bărbat. Te va ajuta.

Fă tot ceea ce consideri că merită să faci, pentru a-i înțelege mai bine pe cei de ”sex opus”, cum încă se mai exprimă câte unii.

Dar întreabă-te. Chiar opus? Cine se opune cui? Chiar suntem opuși? Sau doar există unele diferențe între noi, așa cum e normal să existe? Diferențe care nici nu sunt totdeauna chiar așa de mari…

Nu toți bărbații sunt nesimțiți și nici toate femeile fraiere.

Te-am șocat? Ei bine, știu. Poate să pară cam dură această frază. Am scris-o doar ca să-ți atrag atenția asupra unui fapt.

Că sunt pline postările și comentariile din internet de afirmații generalizatoare – și unele chiar virulente –  care-i bagă în aceeași oală fie pe toți bărbații fie pe toate femeile.

Din păcate, asemenea ”sentințe” sunt o reflectare a unor credințe adânc înrădăcinate în conștiința colectivă. Și, ca mai toate credințele, sunt limitative.

Vestea bună este că poți să le recunoști ușor. Au o caracteristică principală în comun: generalizarea.

Ajunge o măciucă la un car de oale

Cu mulți ani în urmă, un profesor de matematică pe care l-am avut în liceu și pe care pur și simplu l-am iubit, îmi spunea: ”Ajunge o măciucă la un car de oale”.

Era modul plastic prin care el voia să mă facă să nu uit – și uite că n-am uitat! – că în matematică este suficient să dai un contraexemplu dacă vrei să demonstrezi că o teoremă sau o lemă (o propoziție generalizatoare) nu este adevărată.

Aceeași regulă o poți aplica și în cazul în care intri în contact cu acele convingeri limitative referitoare la femei sau la bărbați.

De unde știi?

Te-ai întâlnit probabil și tu și, desigur, te vei mai întâlni cu afirmații de genul: ”Barbații sunt… Femeile nu știu să…” etc etc.

Sfatul meu este: nu lua de bune și sigure din start asemenea afirmații. Mai bine, întreabă-te: ”Toți bărbații?”. Sau: ”Chiar toate femeile?” Și-apoi: ”De unde știi? I-ai cunoscut tu pe TOȚI? Le-ai studiat în detaliu pe TOATE?”

Așadar: nu generaliza. Și, mai ales, nu porni într-o relație, dacă vrei să fie armonioasă, de la nici una dintre ideile preconcepute, de la nici una dintre convingerile limitative despre diferențele generalizatoare dintre feminin și masculin.

De ce? Pentru că…

Suntem TotUna. Sau TotUnul. Același lucru.

Este aproape imposibil să știi dacă nu cumva tocmai persoana căreia îi aplici generalizarea este chiar acel caz de excepție care să confirme – sau să infirme! – regula.

Apoi, reamintește-ți că mai toți suntem un amestec de feminin și de masculin, în proporții mai mici sau mai mari. Un bărbat poate avea și caracteristici feminine accentuate. Și viceversa.

Desigur, dacă vrei să ai o relație armonioasă cu o persoană de alt sex, mai întâi nu îl/o privi ca fiind de de sex… opus!

Binențeles ca-i bine să iei în considerare și diferențele dintre feminin și masculin. Dar păstrează-ți o rezervă: că nu este obligatoriu să se aplice total și implacabil și în relația ta.

Și acționează refuzând să te lași limitat/ă de acele convingeri colective care-ți povestesc cum sunt bărbații sau femeile…

Cele bune să se-adune!

În acest articol apar și câteva idei din cartea electronică Relații Armonioase – Manual de utilizare, pe care poți s-o descarci gratuit aici, de pe site.

Despre acest subiect vom vorbi, dacă vrei și în evenimentul Atelier de Comunicare Afectivă – Bucură-te de Relații Armonioase

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai toate credințele, sunt limitative. Și poți ușor să le recunoști. Generalizează.

 

 

 

 

 

 

Într-o relație, dacă vrei să fie armonioasă, nu porni de la ideile preconcepute despre diferențele dintre feminin și masculin.

 

 

 

 

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: