Vrei un altfel de an în 2017? Succes!

Poate și tu vrei ca anul viitor să-ți fie unul de succes. Și-acum probabil că socotești cât succes ai avut în 2016. Dar cum ar fi dacă eu ți-aș spune: Poate că de fapt ai avut mai mult succes decât crezi, decât îți poți imagina. Doar că încă n-ai aflat… Ce e Succesul. Pentru tine.

Recent, m-am  mutat. La granița dintre două cartiere: Ghencea și Rahova. Înainte stăteam nu departe, pe 13 Septembrie. Acolo, în fiecare dimineață în timp ce îmi făceam cafeaua, priveam pe fereastră. În parcarea din spatele blocului, fix la aceeași oră matinală, un tânăr de până-n 35 de ani se suia într-un patru-ori-patru argintiu și pleca. Seara nu îl vedeam când  vine. Doar dimineața, la plecare.

Pus la patru ace, cămașă elegantă cu mânecă lungă chiar și-n miez de vară, cravată sobră stransă pe gât și pantofi de piele negri chiar și pe zăpadă… Nu știam cum îl cheamă, dar eu l-am notat în mintea mea cu numele Corporatistu.

Un om de succes? Așa arată a fi, mi-ar răspunde mulți. Dacă m-aș fi gândit să-l întreb chiar pe el, nu știu ce mi-ar fi răspuns. Înclin să cred că asemeni altora ar fi zis: ”Mda, oarecum da. Dar încă mai am până să devin cu adevărat un om de succes…”

Cum se vede succesul?

Cafeaua mea era deja gata în fiecare dimineață, dupa ce el, Corporatistu, pleca. Pentru o oră sau două, cum fac și-acum,  m-așezam la calculator să dau binețe prietenilor on-line. Și să-mi mângâi motanii din brațe.

Apoi plecam și eu, aproape în fiecare zi, pe la diferite treburi. Din aceeași parcare din spatele blocului. Mă suiam în același Logan pe care-l conduc de mai mulți ani. Vara, mai mult în pantaloni scurți, tricou și sandale sau pantofi comozi de sport. Iarna, cu ghete de munte și o canadiană cu glugă.

Daca ne-ar fi privit pe amândoi de la fereastră, un al treilea vecin ar fi putut spune că el, Corporatistu, e un om de succes. Și eu, nu.

Eu zic altfel.

Într-o seară, acum câțiva ani, stăteam la o terasă cu un prieten. Dezbăteam niște proiecte de viitor comune. Și el îmi zice: „Dacă ai fi avut succes în toți anii trecuți, cand erai aia… și făceai ailaltă… n-ai mai fi fost acum la masă, aici, cu mine, să facem împreună aceste planuri.”

Fara să stau pe gânduri i-am raspuns: „Greșești. Eu am avut succes în tot ce am facut. Chiar dacă acum nu pot să-l măsor prin contul de la bancă. Dar așa am ales eu”. Și eu am fost surprins de răspunsul care mi-a ieșit pe gură. Și, mai târziu, am început să mă gândesc de unde mi-a venit…

Cu ani în urmă am lucrat și eu în corporații și am încă prieteni care-mi spun că le-aș fi fost cel mai bun șef. Am fost apreciat, am scris, am publicat… Am  construit și am ridicat branduri. Iar mai nou, clienții pe care-i am în sesiunile de dezvoltare personală obțin rezultate notabile.

Și cu ce-am rămas?

Ce-am să-ți spun acum e valabil pentru mine. Pentru tine s-ar putea să fie altfel. Sau nu. Dar, dacă vei citi și mai departe s-ar putea să afli ce este cu adevărat succesul și pentru tine.

Amintirea gloriei și a aprecierilor primite au pentru mine acum mai puțină valoare decât, de exemplu, emoțiile trăite prin călătoriile mai vechi sau mai recente.  Puterea pe care o aveam și mașinile moderne pe care le-am condus înseamnă pentru mine mult mai puțin decât faptul că acum sunt pe cât de sănătos poate fi un om ce se apropie de vârsta a treia, că încă pot să merg la sala de forță și pe creste de munți.

Iar cele câteva sacouri și costume pe care nu le mai port cam de mult și zecile de cravate atârnate într-un dulap contează mai puțin decât ce simt acum când fac chiar ce îmi place iar seara stau la masă cu soția alături de care sunt de 33 de ani, fiica de care sunt mandru și soțul ei, un flăcău minunat.

Sunt oare eu un om de succes? Vecinul care de la fereastră m-ar compara cu acel tânăr Corporatist ar spune că nu.  Eu zic că da. Pentru că acum pot să mă uit înapoi și să spun: Da! A fost frumos și n-aș schimba. Pot să mă uit și înainte și să zic: pentru mine, asta este.

Tu știi ce vrei când spui că vrei să ai succes?

Te întrebam la început cât succes ai avut în 2016. Și cât îl vrei în 2017. Acum am să te-ntreb altceva: Dar știi ce e succesul? Poate ai să-mi spui că da. Dar de unde știi? De la alții? Sau ți-ai dat deja propria ta definiție?

”Succes” e un cuvânt atât de des folosit, încât poți să ai impresia că toți vorbim despre același lucru. Eroare! Există multe percepții ale acestei noțiuni, pe pământ. Aproximativ 7,5 miliarde.

Fiecare dintre noi înțelege succesul în felul său. Prin propriul filtru. Și-atunci? Când ai, când poți să spui că ai cu adevărat succes?

Dintr-un numar imens de articole, cărți și seminarii pe această temă, de tehnici și metode menite să-ți aduca succesul, poți să rămâi cu impresia că ar fi cumva legat de niște realizări. De ceva ce într-un final Ai, pentru că între timp ai Făcut ceva. Și că ar ține nemijlocit de recunoașterea externă. Prin comparație. Cu alții.

Poziția în societate? Situația materială? Banii? Dar cât de mulți? Cât de sus? Și în comparație cu cine? Și ce se întâmplă după ce atingi suma? Dupa ce ai obținut casa, mașina, puterea sau poziția socială?

Află acum ce înseamnă cu adevărat succesul, pentru tine

Posibil că și tu ai simțit în unele momente că ai avea succes. Cât timp a durat? Pentru cât timp a fost destul? Și de ce după aceea ai avut nevoie de mai mult?

Și-atunci? Este oare succesul o himeră? O Fata Morgana pe care niciodata nu pui mâna, pentru că îsi schimbă înfățișarea tocmai când crezi c-ai ajuns-o?

Așadar, hai să vedem: cât succes ai avut în 2016? Și cât vrei să ai în anul următor? Și cât să dureze? Și – mai ales – cum arată acel succes pe care ți-l dorești? Este un mijloc de a obține ceva? Este să Faci? Ori ce obții? Ceea ce Ai, din ce Faci? Sau, poate, este ceea ce simți?

Dacă vrei răspunsul, poți să faci exercițiul simplu pe care ți-l propun în continuare. Îți vei răspunde chiar tu, în loc s-o fac eu.

Exercițiu
– Relaxează-te. Așează-te puțin în tine, prin metoda sau tehnica pe care tu ți-o alegi. Poate să fie o meditație scurtă, de doar câteva minute, cum sunt cu zecile pe Youtube. Ori o simplă meditație contemplativă – concentrarea atenției pe respirație sau pe diferite părți ale corpului.
– Din starea de liniște, întreabă-te: Când am avut eu succes? Cu adevărat succes. Nu cauta prea mult în memorie. De obicei primul raspuns care vine în această stare de liniște este cel corect, cel adevărat.
– Continuă să-ți reamintești: unde erai, cu cine – daca erai cu cineva –, ce faceai. Ce auzeai, ce vedeai, ce senzații aveai în corp?
– Retrăiește, pe cât posibil, emoțiile avute atunci. Numește-o în clar pe cea mai limpede, mai clară, proaspătă, emoția cea mai puternică care-ți vine prima în minte.
– Acum întreabă-te: Ce a însemnat această emoție și mai mult pentru mine? Ce altceva și mai important este pentru mine în această emoție?
– Dacă ți-a venit un răspuns, o emoție-stare, poți să repeți întrebarea: ce altceva mai important…? Și tot așa, în continuare…
– Știi că ai ajuns la momentul final, la răspunsul ultim, când nici-un alt răspuns nu mai vine și, în același timp, simți cum dispare orice urmă de încordare.
Acum, plexul solar este complet relaxat. Și asta înseamnă că ai ajuns la adevăr. La adevărul tău.

Aceasta este emoția, valoarea, cea mai importantă pentru tine. Acesta este Succesul. Pentru tine.

Succes!

Mai curând decât o consecință a unor întâmplări și acțiuni exterioare, succesul este o stare internă. O stare a fiecăruia. Posibilă pentru fiecare.

O stare ce poate fi regasită. Și care este accesibilă. Oricui. Indiferent de comparații și criterii de măsurare stabilite de alții. Succesul e o Stare de Bine.

Deci, cum a fost pentru tine 2016? Și ce-ți dorești acum pentru 2017?

 Să ne-auzim de bine!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Succesul nu e cheia fericirii. Fericirea e cheia succesului.” ~ Herman Cain

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Să fiu cel mai bogat om din cimitir nu contează pentru mine. Să merg în pat noaptea, spunând că am facut ceva minunat, asta contează.” ~ Steve Jobs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: