Fără greș, în 2018
Ai vrea să afli cum poți să n-ai nici-un eșec începând chiar din acest an? Cum ar fi să ai de-acum o viață fără eșecuri? Crezi că e posibil? Nu te grăbi să răspunzi. Poate ce vei afla acum te va face să spui altceva…
Ai vrea să afli cum poți să n-ai nici-un eșec începând chiar din acest an? Cum ar fi să ai de-acum o viață fără eșecuri? Crezi că e posibil? Nu te grăbi să răspunzi. Poate ce vei afla acum te va face să spui altceva…
Cred c-ai văzut și tu adesea: uneori îți ies planurile așa cum ți-ai dorit. Dar alteori – și poate că de cele mai multe ori – îți ies… altfel. Și spui că ai dat greș!
Când nu-ți merge planul, ce vrei tu să crezi? Că ai suferit un eșec? Sau că… Pentru că, uite, eu te mai întreb: cine stabilește că o anume experiență a fost un eșec? Cine și cum, pe ce criterii definește un succes sau un eșec? Cine, ce și cum poate să-ți spună ție dacă ai dat greș sau nu?
Cum e când nu-ți iese „planul”
În toată viața lui, Van Gogh a vândut un singur tablou. Şi pe acela l-a dat pe mai nimic surorii lui. Dar asta nu l-a oprit să picteze peste 800 de tablouri. A avut Van Gogh doar eșecuri? A fost el un…ratat?
„Eu nu am dat greș. Pur și simplu am descoperit 10.000 de idei care nu funcționează”, spunea la rândul său Thomas Edison, referindu-se la nenumaratele sale încercări care l-au dus la o funcționare corectă a becului electric. Când a avut Edison eșecuri? Și când a avut succes? Doar la final, când i s-a aprins corect becul?
Când poți să spui că ai avut un eșec?
Când nu obții ce ai vrut, ce ți-ai propus? Când valul întâmplărilor vieții ți-a adus altceva?
Doar tu ești cea/cel care poate să aprecieze un rezultat ca fiind un eșec. Și cum o faci?
Ai observat ce simți? Chiar și fără catastrofe, fără necazuri majore. Doar cu alte rezultate decât cele dorite, așteptate. Frustrare. Stres, neliniște, ba chiar… nefericire. Suferință. „Nu mi-a ieșit cum am vrut. Am dat greș”, îți spui. Oare? Nu cumva când lucrurile n-au mers așa cum tu „știi” ca „trebuie”, au mers doar… altfel?
Și, poate, ceea ce tu crezi că-i o înfrângere nu-i neapărat un eșec. La fel, ceea ce spui c-ar fi fost o victorie nu-i obligatoriu și un succes.
Dar poate fi, dacă așa simți în tine ca este
„Să râzi adesea și să iubești mult; să câștigi respectul persoanelor inteligente și afecțiunea copiilor; să dobândești acordul oamenilor cinstiți și să înduri trădarea prietenilor falși; să apreciezi frumusețea; să găsești ce e mai bun în altii; să dăruiești din ceea ce ești; să lași în urma ta o lume un pic mai bună, fie printr-un copil sănătos, un petic de grădină sau o situație socială îndreptată; să te fi jucat și să fi râs cu entuziasm și să fi cântat cu bucurie; să știi ca măcar și o singură viață a respirat mai ușor pentru că ai trăit – asta înseamnă să fi reușit.”
Textul acesta e o definiție a succesului dată de o scriitoare americană, Bessie Anderson Stanley. Pentru ea, acesta a fost succesul. Pentru ea n-a existat eșec.
Tu cum alegi?
Teama că ai putea să ai în viitor un eșec vine din credința că deja ai avut eșecuri în trecut. Fiecare plan care n-a „ieșit” cum ai vrut (ci altfel!) este trecut în în amintire la capitolul „am dat greș” și reîntărește credința în eșec. Crezi că poți să dai greș. Ca și altădată. Dar dacă nici acelea n-au fost eșecuri?
Dacă vrei ca de-acum să nu mai ai eșecuri, trebuie să scapi de această credință. Și poți s-o faci printr-un exercițiu simplu.
Și, dacă vei dori, vei putea să faci același exercițiu și când îți vine gândul unui posibil „eșec” în viitor. Poți astfel să scapi de teama de eșec. Și vei avea o viață fără eșecuri. Pentru că deja ai avut una la fel și până acum.
Doar stări ale minții.
Eșecul? O emoție resimțită de tine. Gânduri, stări de spirit… interpretări ale unor situații. Succesul? La fel. Tot o stare, un gând. Pe care o alegi?
Cele bune sa se-adune.
Doar tu ești cea/cel care poate să aprecieze un rezultat ca fiind un eșec.
Teama că-n viitor ai putea să dai greș vine din credința că ai avut deja eșecuri în trecut.