Fără greș, în 2018

Ai vrea să afli cum poți să n-ai nici-un eșec începând chiar din acest an? Cum ar fi să ai de-acum o viață fără eșecuri? Crezi că e posibil? Nu te grăbi să răspunzi. Poate ce vei afla acum te va face să spui altceva…

Cred c-ai văzut și tu adesea: uneori îți ies planurile așa cum ți-ai dorit. Dar alteori – și poate că de cele mai multe ori –  îți ies… altfel. Și spui că ai dat greș!

Când nu-ți merge planul, ce vrei tu să crezi? Că ai suferit un eșec? Sau că… Pentru că, uite, eu te mai întreb: cine stabilește că o anume experiență  a fost un eșec? Cine și cum, pe ce criterii definește un succes sau un eșec? Cine, ce și cum poate să-ți spună ție dacă ai dat greș sau nu?

Cum e când nu-ți iese „planul”

În toată viața lui, Van Gogh a vândut un singur tablou. Şi pe acela l-a dat pe mai nimic surorii lui. Dar asta nu l-a oprit să picteze peste 800 de tablouri. A avut Van Gogh doar eșecuri? A fost el un…ratat?

„Eu nu am dat greș. Pur și simplu am descoperit 10.000 de idei care nu funcționează”, spunea la rândul său Thomas  Edison, referindu-se la nenumaratele sale încercări care l-au dus la o funcționare corectă a becului electric. Când a avut Edison eșecuri? Și când a avut succes? Doar la final, când i s-a aprins corect becul?

Când poți să spui că ai avut un eșec?

Când nu obții ce ai vrut, ce ți-ai propus? Când valul întâmplărilor vieții ți-a adus altceva?

Doar tu ești cea/cel care poate să aprecieze un rezultat ca fiind un eșec. Și cum o faci?

Ai observat ce simți? Chiar și fără catastrofe, fără necazuri majore. Doar cu alte rezultate decât cele dorite, așteptate. Frustrare. Stres, neliniște, ba chiar… nefericire. Suferință. „Nu mi-a ieșit cum am vrut. Am dat greș”, îți spui. Oare? Nu cumva când lucrurile n-au mers așa cum tu „știi” ca „trebuie”, au mers doar… altfel?

Și, poate, ceea ce tu crezi că-i o înfrângere nu-i neapărat un eșec. La fel, ceea ce spui c-ar fi fost o victorie nu-i obligatoriu și un succes.

Dar poate fi, dacă așa simți în tine ca este

„Să râzi adesea și să iubești mult; să câștigi respectul persoanelor inteligente și afecțiunea copiilor; să dobândești acordul oamenilor cinstiți și să înduri trădarea prietenilor falși; să apreciezi frumusețea; să găsești ce e mai bun în altii; să dăruiești din ceea ce ești; să lași în urma ta o lume un pic mai bună, fie printr-un copil sănătos, un petic de grădină sau o situație socială îndreptată; să te fi jucat și să fi râs cu entuziasm și să fi cântat cu bucurie; să știi ca măcar și o singură viață a respirat mai ușor pentru că ai trăit – asta înseamnă să fi reușit.”

Textul acesta e o definiție a succesului dată de o scriitoare americană, Bessie Anderson Stanley. Pentru ea, acesta a fost succesul. Pentru ea n-a existat eșec.

Tu cum alegi?

Teama că ai putea să ai în viitor un eșec vine din credința că deja ai avut eșecuri în trecut. Fiecare plan care n-a „ieșit” cum ai vrut (ci altfel!) este trecut în în amintire la capitolul „am dat greș” și reîntărește credința în eșec. Crezi că poți să dai greș. Ca și altădată. Dar dacă nici acelea n-au fost eșecuri?

Dacă vrei ca de-acum să nu mai ai eșecuri, trebuie să scapi de această credință. Și poți s-o faci printr-un exercițiu simplu.

Exercițiu
Observă ce simți când spui sau gândești „acela a fost un eșec”. Observă emoția care însoțește această „constatare”.
Notează cat de puternic percepi emoția, pe o scară de la 0 la 10 (intensitate maximă=10, minimă=0).
Rostește, cu voce tare sau măcar șoptită: ”Stop emoție negativă”. Și observă cum, cel puțin, empția se reduce.
Notează noua notă, pe scara de la 0 la 10. Repetând, o să vezi cum nota scade.
Îți autoinduci acum o stare de Echilibru. Poți s-o faci printr-o tehnică simplă, de meditatie contemplativă rapidă. Adică, îți concentrezi atenția asupra unei părți a corpului. Ori pe respirație.
În echilibrul autoindus emoția negativă se topește treptat.
Din echilibru, poți acum să vezi cât de relativă este interpretarea ca „eșec” a rezultatului respectiv, diferit de ce ai vrut să fie.
Rememorează acum, în detaliu, situația ce a rezultat în urma acelui „eșec”. Și întreabă-te:
– Ce lucruri bune am obținut totuși prin acest rezultat?
– A avut oare un impact atât de grav pe cât l-am apreciat până acum?
– Care este impactul cel mai defavorabil mie pe care l-a avut?
– Ce alt rezultat și mai defavorabil mie ar fi putut avea?
– Ce alte efecte pozitive, la care nu m-am gândit, ar fi putut sau încă ar putea să aibă?
– Ce altceva aș putea să mai fac, ca acest rezultat să se transforme într-un succes?”
Raspunsurile pe care ți le vei da s-ar putea să fie pur si simplu uimitoare.

 

Și, dacă vei dori, vei putea să faci același exercițiu și când îți vine gândul unui posibil „eșec” în viitor. Poți astfel să scapi de teama de eșec. Și vei avea o viață fără eșecuri. Pentru că deja ai avut una la fel și până acum.

Doar stări ale minții.

Eșecul? O emoție resimțită de tine. Gânduri, stări de spirit… interpretări ale unor situații. Succesul? La fel. Tot o stare, un gând. Pe care o alegi?

Cele bune sa se-adune.

 

 

 

 

 

 

 Doar tu ești cea/cel care poate să aprecieze un rezultat ca fiind un eșec.

 

 

 

 

 

 

 

Teama că-n viitor ai putea să dai greș vine din credința că ai avut deja eșecuri în trecut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: