Crezi că știi să taci? Ascultă…

E posibil ca și tu să fi reușit de multe ori să comunici eficient. Dar de câte ori ai perceput că celălalt nu te-ascultă, nu reacționează la ce le spui? Și te-ai hotărât, sincer, să-l asculți tu pe el. Dar cum ai tăcut? Și cum ai ascultat?

E important să poți transmite ce ai de zis… Și e la fel de important, pentru ca să ai cu adevărat o Relație Armonioasă, să-nțelegi și ce ți se spune.

Și din acest motiv, tăcerea poate să fie chiar de aur. Sau nu. Pentru că nu-i de-ajuns doar să taci. Și nici măcar s-asculți. E mult mai important cum taci. Și cum asculți.  

Cine-i mai important? Tu…

Știu. Adesea ne pare mai important ce spunem noi decât ce auzim de la ceilalți. De aceea, în multe dialoguri vedem cum ne crește treptat frustrarea. Iritarea. Că nu suntem ascultați. Ba chiar și contraziși!

Pentru că nu ne ascultăm și nu ne înțelegem unii pe ceilalți. La fel fac și eu. Și tu. Fiecare vrea mai întâi de toate să-și re-confirme propria realitate. Să o valideze. Să se valideze pe SINE. Recunoaște că și tu faci la fel…

Și celălalt… Și Relația voastră.

În articolul anterior, publicat joi, îți arătam că merită să-ți pese din ce în ce mai mult de TOT ceea ce are celălalt de transmis.

Și-ți indicam pașii care pot să te scutească de intrarea într-un conflict inutil și te pot ajuta să-ți menții și să-ți amplifici Armonia într-o Relație. Dacă îți menții starea de liniște, de echilibru…

Dar mai e ceva… Pe 3 niveluri.

Ce? Să înveți CUM s-asculți. Un astfel de efort sincer, de a asculta, poate să te ajute în și mai mare măsură să menții și să crești o Relație Armonioasă

Pentru asta trebuie doar să-l înțelegi complet, profund, pe celălalt și să practici Ascultarea Prezentă. În toate cele trei niveluri ale comunicării:

  • Să asculți și să înțelegi cuvintele și sensul lor – ce a avut de spus interlocutorul, de fapt.
  • Să-i asculți și să-i înțelegi sentimentele, emoțiile din spatele cuvintelor. (Emoțiile din spatele cuvintelor conțin informații mai relevante decât cuvintele. Mai puternice.)
  • Să asculți și să înțelegi esența: cum se combină cuvintele cu emoțiile și ce înseamnă asta cu adevărat (nu numai ce vrea să spună, dar și ce se află în spatele a ce vrea să spună).
Pare complicat? Poate să pară.

Dar, de fapt, e simplu: fără să te straduiești prea mult, trebuie doar să îți pese. Să îți pese de celălalt, cu adevarat.

Restul… va veni apoi, de la sine. Când vei știi cu-adevărat ce vrea el să transmită și când chiar îți va păsa de asta, vei putea să comunici cu adevărat eficient. Să găsești doar acele cuvinte care-și ating ținta. Să transmiți. Ce ai de transmis.

Cum să practici Ascultarea Prezentă.

Îți propun acum un exercițiu de Ascultare Prezentă, pe care poți să-l faci mai întâi experimental, cu o persoană apropiată la care ții cu adevărat. Apoi, să-l practici cât mai des, în orice conversație ai, cu oricine, până poți să-l stăpânești și să-l aplici oricând.

  • Înainte de a începe conversația sau în timp ce persoana cu care conversezi începe să vorbească, setează-ți repede o stare de liniște. (Poți s-o faci așa: respiri adânc o dată și apoi îți urmărești de câteva ori respirația. Sau, doar îți concentrei atenția asupra unei alte părți a corpului, asupra palmelor, de exemplu…)
  • Din starea de liniște, găsește repede ceea ce îți place mai mult la persoana respectivă. Și de ce îți place.
  • Apoi, extinzi, generalizezi. La întreaga ființă a celuilalt, Până simți cu adevărat că-ți place în totalitate, că îl iubești chiar, sau măcar că-ți pasă de el.
Să faci la fel ca el…
  • Urmărește acum în ce poziție stă. Ce postură are corpul, dacă mâinile sau picioarele sunt încrucișate sau nu, dacă gesticulează, ce mimică are fața sa, dacă te privește direct, sau se uită des la tine ori nu, ce tonalitate are vocea sa.
  • Cum ar fi acum să faci la fel? Să ai aceeași postură și aceleași mișcări ale corpului, mâinilor și picioarelor, aceeași mimică a figurii, tonalitate a vocii etc. Dar n-o face total identic. Nu-i indicat să-l ”maimuțărești”.
  • Continuă să faci ce-am zis mai sus doar câteva secunde. Apoi, nu va mai fi nevoie. Dacă ești în Liniște și dacă îți pasă de celălalt cu-adevărat, deja ești Prezent/ă acolo pentru el. Și te vei ”acorda” în mod automat, inconștient, la ce și cum face, la ce și cum zice…
Pentru ca să nu se ”rupă” comunicarea…

… urmărește ce și cum spui…

  • Ai grijă apoi să nu-l întrerupi. Dar aprobă-l din cînd în când, cu un cuvânt scurt sau măcar cu un gest.
  • Reține și esențialul din ce îți spune, dar și cuvinte sau expresii pe care le folosește. Când îți va veni rândul să vorbești, vei putea întreba sau afirma folosind cuvintele sale.
  • Evită să-i negi afirmațiile. Poate nu vei fi întotdeauna de-acord cu tot ce spune. Dar e Adevărul său. La fel de valabil, pentru el, cum este și adevărul tău, pentru tine. De ce să-l invalidezi? De ce să întrerupi astfel comunicarea, adevărata comunicare dintre voi?

Practică acest exercițiu. Merită s-o faci. Iar după ce vei stăpâni arta ascultării prezente – și, crede-mă, n-o să-ți fie greu – vei fi făcut deja pasul cel mare către Comunicarea Afectivă.

Afectiv. Efectiv.

Comunicarea cu adevărat eficientă e acea comunicare ce generează o emoție pozitivă în toți cei implicați.

Dar ca să atingi acest nivel, primul pas este să Asculți Prezent.

Și apoi să Comunici Afectiv. Să comunici „din inimă”. Din tot sufletul. Să acorzi atenție celui din fața ta, să manifești compasiune si apreciere sinceră. Și chiar să-ți pese de acea persoana.

Și ai să vezi, când faci așa, cum se schimbă experiența comunicării și a relațiilor tale.

Practicată cu regularitate, sistematic, Comunicarea Afectivă te poate ajuta să-ți construiești, să-ți îmbunătățești și să-ți limpezești toate relațiile pe care le ai.

Conflictele tale cu ceilalți se vor rări. Și vei avea Relații din ce în ce mai Armonioase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tăcerea poate să fie chiar de aur. Sau nu. Pentru că nu-i de-ajuns doar să taci… E mult mai important cum taci. Și cum asculți.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De fapt, e simplu: trebuie doar să îți pese. Să îți pese de celălalt, cu adevarat.

 

 

 

 

 

 

Să comunici „din inimă”. Din tot sufletul. Să acorzi atenție celui din fața ta, să manifești compasiune si apreciere sinceră.

 

 

 

 

 

 

 

 

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: